Czy mąka zawsze jest biała i jak powstaje? Co to jest gluten? Jak pracują drożdże, a czym z kolei jest zakwas? Skąd się bierze sól? Ile jest cukru w cukrze? Czy kranówka nadaje się do picia?
Podczas tych warsztatów będziemy poszukiwać odpowiedzi na najbardziej nurtujące pytania związane ze składnikami na ciasto obwarzankowe. Gdy już je wszystkie dogłębnie poznamy, przejdziemy do części praktycznej – każdy z uczestników zrobi własnego obwarzanka.
Program wycieczki
Dzień 1
Warsztaty w Żywym Muzeum Obwarzanka
Obwarzanek krakowski jest niewątpliwie najsmaczniejszym symbolem naszego miasta. Sprzedawany codziennie w ponad 150 tysiącach sztuk, może poszczycić się ponad 600-letnią tradycją oraz unijnym znakiem Chronione Oznaczenie Geograficzne, co podkreśla jego znaczenie dla kulinarnego dziedzictwa Krakowa.
Żywe Muzeum Obwarzanka to miejsce niemające swojej analogii w Krakowie. Jego misja to interaktywne przedstawienie historii i tradycji wypieku obwarzanka.
Dowiedzcie się, która królowa się nim zajadała i dlaczego nie należy mylić go z preclem. Odkryjcie wszystkie tajemnice obwarzanka i poznajcie unikatowy proces jego produkcji. Po zakończeniu pokazu każdy wyjdzie z głową pełną wiedzy, trzymając w ręku własnoręcznie wykonanego obwarzanka.
Godziny otwarcia: | poniedziałek-czwartek 10:00-16:00, piątek-niedziela 9:30-17:30 Warsztaty dla grup mogą odbywać się również poza standardowymi godzinami otwarcia muzeum |
---|---|
Czas programu: | do 4h |
Dostępność: | obiekt całoroczny |
Ceny biletów: | 17 zł bilet normalny, 15 zł bilet ulgowy (dla grup) |
Strona internetowa muzeum: | https://www.muzeumobwarzanka.com |
KONTAKT: Małopolska Organizacja Turystyczna
e-mail: biuro@mot.krakow.pl
Tel: +48 12 421 16 04
www.mot.krakow.pl